Sigtuna museum – en tur bland skelett, runor och forntida föremål

Passa på att besöka några av landets mest intressanta museum nu när sommaren är över! Sigtuna museum är vackert beläget i närheten av vattnet, och ligger på den tomt där den första kungsgården byggdes vid slutet på 900-talet, och ger en spännande inblick i hur livet var förr. Eftersom Sigtuna är en av Sveriges äldsta städer ingår det en stor mängd arkeologiska föremål i museets samlingar. Det har skett en rad uppmärksammade utgrävningar sedan 1985, som gett nya utgångspunkter för forskning.
Med sina 30 kända runstenar är Sigtuna den plats i Sverige där det finns flest runstenar, och de flesta kan dateras till 1000-talets andra hälft. På nedre plan i Sigtuna museum finns flera välbevarade runstenar att beskåda, och det finns flera montrar med vardagliga föremål att kika på. I montrarna finns även flera runinskrifter som gjorts på bland annat revben från nötkreatur från 1000-talet och 1200-talet. På ett runben som finns att beskåda finns en magisk besvärjelse, skriven för att försöka bota en sjuk människa när det inte fanns någon medicin tillgänglig. Man kan även se tre skrivstift av ben, och i Sigtuna stad har man funnit många liknande stift vilket tyder på att skrivkunnigheten var utbredd under 1000-talet. I montrarna finns även två åderlåtningsjärn bevarade, och ända till 1850-talet var det vanligt att man försökte bota sjukdomar genom att tömma ut ”dåligt blod”.
På museet kan man även se skelettet från vad man antar var en högt uppsatt biskop, som begravdes utanför en kyrka i Sigtuna någon gång mellan 1000-talet och 1200-talet. Att biskopen begravdes utanför kyrkan tolkar man som att han var på besök från en annan ort, men att han dog i Sigtuna under sitt besök. Bredvid kroppen hittades även en kräkla, som efter att ha befunnit sig i statlig ägo i 28 år nyligen återvände till Sigtuna museum.
I Sigtuna finns även Sankt Olofs kyrkoruin, som byggdes redan på 1100-talet. Genom utgrävningar av kyrkan har man funnit att den kyrka vi ser rester av idag vilar på en ännu äldre byggnad, som tros vara den äldsta stenkyrkan vi har i landet.

Sanna Hill är en veteran inom svensk oppositionell journalistik och har sedan tonåren varit aktiv på heltid som journalist. Med sina reportage från krigszoner har hon varit med och förmedlat en bild av händelser som vanlig media inte visat intresse för, i synnerhet vad gäller situationen för boerna I Sydafrika.